Ahad, 11 Disember 2011

Rebung Masak Kari Dengan Tulang


Bahan-bahan:
400 gram rebung - cincang / potong ikut suka - celur dan toskan
600 gram tulang rusuk lembu - rebus hingga daging empuk 
2 pelepah daun kari
500ml santan 
5 sudu serbuk kari daging
1.5cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 keping asam gelugur
garam/ gula / perasa pilihan
minyak

Bahan kisar:
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
5 biji cili kering

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga pecah minyak.
2. Masukkan serbuk kari dan daun kari. 
3. Masukkan santan, tulang rusuk dan rebung dan asam gelugur.
4. Masak sehingga kuah mendidih atau sehingga kuah menjadi pekat.
5. Masukkan garam / gula / perasa pilihan.
6. Angkat dan hidangkan.

Mari jawab soalan,
1. Berapa jeniskah bahan yang diperlukan untuk memasak rebung kari masak tulang?
2. Dengan merujuki kamus, cari maksud perkataan yang dicetak berwarna.
3. Tulis satu karangan tentang cara menyediakan masakan rebung masak kari dengan tulang.
    Gunakan penanda wacana yang sesuai.
    Selamat mencuba !






Tiada ulasan:

Catat Ulasan