Jumaat, 9 Disember 2011

Ikan Talapia Goreng Berlada

 
 
Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia seberat 500 gram - bersihkan, cuci dan tos
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
5 helai daun limau purut
1 kuntum bunga kantan - belah 4
1/2 cawan air bancuhan asam jawa
1 labu bawang besar - mayang
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan kisar:
7 biji lada merah
1 kuntum bunga kantan - belah 4
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1.5cm belacan

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing. Angkat.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa, daun limau purut dan bunga kantan. Masak hingga kuah pekat.
4. Masukkan bawang besar, garam dan gula.
5. Tuangkan kuah ke atas ikan goreng tadi.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Masakan Melayu...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan